Viser alle 4 resultater

Glutenvask maskine

En glutenvask maskine anvendes til at ekstrahere indholdet af den våde gluten i dej af hvede og mel, ved at foretage en udvaskning med en udvandet salt opløsning.

Hvad er gluten?

Duften når dejen æltes, sættes i ovnen og tages ud, friskbagt brød er svært at modstår for de fleste.

Gluten er et protein, der findes naturligt i hvede, rye og byg. Det giver dej sin elastiske struktur, men kan forårsage problemer for personer med glutenintolerance eller cøliaki. Med en glutenvask maskine kan producenterne ekstrahere gluten og lave glutenfri produkter til deres kunder.

Hvad gør en glutenvask?

Ved hjælp af en æltnings- og centrifugeringsproces udskilles bestanddelene i melet, de separeres. Selve stivelsen og andre bestanddele opløses, men gluten er ikke vandopløselig, så den bliver tilbage.

Når stivelse og gluten er separeret ved centrifugeringen, tørres gluten delen.

Våd gluten i hvedemel er en plastisk-elastisk substans som består af gliadin og glutenin.

Hvad består et gluten protein af?

Gluten er et amorft ergastisk protein, som sammen med sammen med stivelse findes i frøhviden. Det udgør ca. 80% af proteinerne i hvede og består af to hoved komponenter: glutenin og gliadin i forholdet 3:1. Disse to proteiner danner sammen en kompleks struktur, der giver dejen sin karakteristiske elastiske konsistens. Med en glutenvask maskine kan producenterne fjerne disse proteiner og producere glutenfri produkter, der er sikre for personer med fødevareintolerancer eller allergier.

Hvilken funktion har gluten i dejen?

Gluten er det stof som gør æltet dej elastisk.

Hvordan indvirker gluten på bageevnen?

Gluten binder væske og er derfor med til at give de kendte egenskaber som fasthed, struktur og elasticitet. Så under hævningen er det glutenindholdet der medvirker til at brødet ikke falder sammen, men beholder sin form og fasthed under hele bagningen.

Smager gluten af noget?

Generelt kan man sige, at spiser man en prøve af en mængde brød med eller uden gluten, så kan de fleste smage forskel. Derfor findes der flere forskellige tilsætninger man kan lave, så man kommer så tæt på et brød bagt med gluten i.

Hvad er et gluten index?

Gluten index “G” er et kriterie som definerer om gluten netværket er stærkt, GI <30%), normal (GI 30-80%), eller stærkt GI>80%).

Hvede med tilsvarende protein klassificeres på samme måde.

Hvilke produkter indeholder gluten?

I følge fødevarestyrelsen og Dansk Cøliaki Forening er der gluten i følgende produkter: hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur couscous og spelt.

Kan man fjerne gluten ved at kogning?

Gluten er denatoreret eller uødelagt ved temperaturer over 300`C, hvor kogende vand ikke kommer over en temperatur på 100`C, under normale forhold. Så at koge produkter med gluten i, for på den måde at fjerne gluten, er ikke en sikker måde for dem der f.eks. lider af celiac eller gluten intolerance.

Reducerer bagningen indholdet af gluten?

Bageprocessen reducerer selve fordøjelsesprocessen af gluten proteinerne, men fjerner dem ikke, hvorfor det at kunne måle indholdet af gluten er vigtig for korn og mel producenterne samt hele brød og kage industrien.

Hvilke internationale standarder og normer lever en glutenvask op til?

Gluten vaskere fra en af verdens største producenter af glutenvask udstyr, Bastak, lever op til alle internationale standarder som bl.a. AACCC, ICC m.fl.

Når man vælger at købe en glutenvasker, er det vigtigt at vælge et standard godkendt produkt.

Rengøring af et glutenvask udstyr

Det er nemt at rengøre et glutenvask instrument. De fleste modeller har to plastikkamre som nemt kan skrues af og vaskes. Ved bestilling af et glutenvask instrument anbefales det ofte at man bestiller et ekstra sæt produktionsrør med, det gør det muligt at benytte sig af det ene sæt, mens det andet rengøres.

Det tager ca. 5 minutter at rengøre et glutenvask instrument.

Hvor meget fylder et glutenvask udstyr?

De mest anerkendte og benyttede glutenvask udstyr har mål på f.eks. 320x300x320 mm, og vejer omkring 23 kg.

Hvem leverer glutenvask udstyr?

Af kendte mærker i Europa er en af de største producenter, tyrkiske Bastak. De har igennem mange år udviklet og tilpasset glutenvask udstyret til nutidens laboratoriekrav, rengøring, brug under sikkerhed m.m.

Herhjemme er de repræsenteret af PA-Teknik som står for både installation og service.